V soboto, 11. 5. 2024, je bilo na OŠ Velika Dolina precej živahno. Imeli smo delovni dan, ki je bil organiziran v duhu Tedna Rdečega križa Slovenije. Dan smo posvetili predstavitvam društev, organizacij in poklicev, ki skrbijo za pomoč in reševanje.

Jutro se je na šoli začelo razburljivo, širjenje »dima« in zvonjenje sta opozorila, da se je pričela vaja evakuacije. Vsi smo uspešno zapustili šolsko stavbo in se na zbirnem mestu prešteli. Tako zbrani smo se umaknili na atletsko stezo in čakali vojaški helikopter, ki je pristal na šolskem igrišču. Sledilo je delo po skupinah.

Učenci so se seznanili z delom policista iz Policijske postaje vodnikov službenih psov iz PU Novo mesto, ki je s sabo pripeljal tudi Faco, službenega psa. Spoznavali so delo reševalne službe ZD Brežice. Vodja reševalne službe in voznik reševalec sta učencem predstavila vozilo in delo reševalne ekipe. Pilot, tehnik in učenec za pilota iz Vojašnice Jerneja Molana so učence najprej razveselili s pristankom helikopterja, nato pa so predstavili še svoje delo in odgovarjali na različna vprašanja. Prišli pa so še drugi predstavniki vojašnice, med njimi tudi njihov gasilec s svojim vozilom ter vodja PR službe s terenskim vozilom. Pod šolskim kozolcem so učenci spoznavali delo Jamarskega društva Brežice. Ogledali so si pripomočke, ki jih jamarji uporabljajo pri raziskovanju podzemlja, in opazovali jamarja, kako se priveže in pripravi na plezanje. Delo prostovoljnih gasilcev sta nam predstavili PGD Velika Dolina in PGD Obrežje. Učenci so si od blizu ogledali gasilsko vozilo in opremo, člani društev so povedali nekaj o svojem delu, učence pa je navdušil tudi praktični del predstavitve. Preizkusili so se v »gašenju«, poligonu in drugih gasilskih veščinah. Še posebej smo bili ponosni, da so gasilsko delo pomagali predstaviti tudi nekateri naši učenci, ki so včlanjeni med mlade gasilce. Starejši učenci naše šole pa so se spoznavali tudi s prvinami prve pomoči – oživljanjem. Predstavnici RKS-OZ Brežice sta učencem predstavili potek oživljanja, v čemer so se kasneje preizkusili tudi sami.

Vsem gostom, ki so pripomogli k pestrosti sobotnega dne, se zahvaljujemo. Veseli smo, da smo lahko spoznavali delo prostovoljcev, reševalcev ter različnih poklicev. Upamo, da smo uspešno opozorili na pomembnost prostovoljstva in ostalih poklicev, povezanih s pomočjo in reševanjem, med mladimi. Mogoče smo katerega izmed učencev navdušili, da se kdaj pridruži kateri izmed predstavljenih organizacij.

Dostopnost