Danes vstopamo v tretji teden pouka na daljavo. Veliko začetnih težav (vsi prvi koraki so težki!) smo premagali, dobro nam gre. Vemo, da je pomembno, da ostanemo doma, vemo, da bomo le s takšnim discipliniranim vedenjem lahko prispevali k temu, da se bo bolezen širila manj intenzivno, da bo postala obvladljiva, da bo naš zdravstveni sistem zmogel zdraviti obolele in da bo tako vse enkrat za nami.

 

Takšne spremenjene razmere so stresne, skrbi nas, kako se bo širitev razvijala naprej, ali bo/je kdo bližnjih zbolel, kako je z našo službo, kako bo to vplivalo na naše finančno stanje … Vse te skrbi imamo odrasli, vendar vemo, da stres doživljajo tudi naši otroci, mladostniki. Spopadajo se z enakimi strahovi, nekatere nevede prenašate nanje, nekatere imajo sami in so del njihovega odraščanja in jih tudi doživljajo glede na svojo starost. Super je, da ni treba v šolo (če so počitnice, zdaj pa že vsi vemo, da ta čas niso počitnice), vendar pogrešajo vrstnike. Delo za šolo na računalniku je bilo vedno »cool«, zdaj pa je treba vlagati veliko več truda, da opraviš vse stvari, večkrat si je računalnik treba deliti z brati in sestrami, prijatelje bi raje srečal v živo, odigral kak nogomet ali metal na koš, pa veš, da ne smeš.

Ja, pogoji bivanja, učenja in druženja so se spremenili za vse.

 

Najprej poskrbite za zdravje:

  • Tu je na prvem mestu osebna higiena z največjim poudarkom na umivanju rok! Naj ne bo to samo pridiga, odrasli največ naredimo z osebnim zgledom!
  • Ostanimo doma – omejimo obiske trgovin, pojdimo res samo po nujnih opravkih ali v službo in takrat upoštevajmo navodila za zaščito! Otrokom bo zanimivo, da ob odhodu v trgovino nosimo masko in si nadenemo rokavice, vedeli bodo, da je to potrebno.
  • Poskrbimo za zdrave obroke – sedaj imamo več časa za kuhanje, mogoče kak dan prevzamejo to otroci? Saj so se pri gospodinjstvu učili pripravljati tudi zdrave obroke, zanimivo bo, ko bodo pripravili kakšno jed, ki jo bodo z veliko večjim tekom pojedli, kot če vedno kuha mama.
  • Nikar ne pozabite na gibanje – izkoristimo ta privilegij, da vsi živimo obdani s polji, gozdom, da nas ima večina prostor za gibanje takoj pri hiši! Če otrok brca žogo sam, mu bo kmalu dolgčas, če pa se mu pridružijo starši in sorojenci, pa postane gibanje super! Oboji pa s tem pridobijo za zdravje!
  • Nikar ne pozabite na spanje! Spremenjen ritem, ki ga imamo zdaj, pogosto vodi v neenakomerno izrabo časa za delo (učenje, službo od doma) in nas hitro zavede, da še pozno v noč kaj pogledamo, odpremo kako e-pošto… Enako otroci, posebej mladostniki. Dokazano je, da modra svetloba, ki nam jo oddajajo vsi, sedaj nadvse koristni zasloni, moti in prekinja naš spanec. In če se naš um, naši možgani, ne zmorejo dovolj odpočiti, bo to pokazalo tudi naše telo!

 

 

 

Pa šolsko učenje:

  • Zdaj že vemo, da samo ob rednem delu učenja na daljavo pridobimo tudi čas za poletne počitnice! Počitnice so tudi del neke rutine in spadajo v čas šolanja. Torej rpotrebuje že sam pouk tudi neko rutino, urnik. S tem, ko ga vzpostavimo, najbolje za cel teden, lahko pa podrobno vsak dan za naslednji dan, smo pridobili veliko: čas, ko je pozornost res usmerjena samo na učenje, čas, ko je določeno, kako si bomo delili računalnik, sobo, pomoč staršev,…, čas, ko točno vemo, kdo in kaj dela in na koncu še čas, ki je tudi nujen – za počitek, za lenarjenje, za stike z ljudmi, ki jih nimamo ob sebi.
  • Večina vas poroča o dobrem delu učiteljev, ki pripravljajo gradivo za učence. Nekateri znajo pripraviti zanimive in uporabne naloge, drugi malo manj, nekateri so, predvsem na začetku pretiravali z obsegom snovi, zdaj ste jim starši in učenci s povratnimi informacijami pomagali, da so učno snov tudi lažje uravnovesili.
  • Če ste se že do sedaj, posebej z mlajšimi učenci, redno učili in z njimi delali naloge, to verjetno delate tudi sedaj pri pouku na daljavo. Večji, starejši pa to zmorejo sami.
  • Večina otrok pa potrebuje pomoč pri tem, da se za učenje znajo ustrezno organizirati. Zjutraj lahko skupaj z njimi pregledate načrtovano snov, jim pomagate napisati časovni razpored učenja za posamezne predmete in vmes preverite, kako jim gre.
  • Hvaležni bodo za vaše spremljanje, pozorni pa bodite, da šolskega dela ne opravljate namesto njih.

 

Naj vam v teh dneh delo za šolo ne uniči dobre volje in povezanosti. Delo za šolo je lahko dobrodošel pripomoček za preganjanje dolgčasa in vzdrževanje dnevnega ritma. Če bi bili v tem času le prepuščeni sami sebi in praznini dni, bi se stiske in napetosti le še krepile. Sprejmimo šolsko delo tudi kot dar, ki otroke ohranja v duševni in čustveni kondiciji.

Ko s šolo končate, pa uživajte v gibanju v naravi in skupnih trenutkih! Pobrskajte po starih fotografijah, poiščite stare družabne igre, skupaj poglejte zanimivo oddajo na televiziji (koliko zanimivih stvari odrasli izvemo med popoldanskimi izobraževalnimi oddajami – Firbcologi , Izodrom, Slovenski vodni krog,…).

 

In nekaj časa nujno namenite vsak samo sebi – preberite kaj, poslušajte glasbo, meditirajte ali izvedite kakšno vajo čuječnosti (nekaj smo jih že delali tudi v šoli), kar tako kaj narišite ali pa zaplešite …. Spoznajte vsak dan kot nekaj posebnega in polnega stvari in dogodkov, ki smo jih pred tem opravili mimogrede ali pa potisnili vstran zaradi našega hitenja.

 

Ostanimo doma in ostanimo zdravi!

 

Pripravila:                                                                                             Mojca Bregar Goričar,

Biserka Čančer,                                                                                    ravnateljica

šolska svetovalna delavka

 

Če v tem času potrebujete še kakšno informacijo, pomoč, nasvet, pa se obrnite na nas – razredničarko/razrednika ali svetovalno delavko (biserka.cancer@osvelikadolina.si ali svetovalnasluzba@guest.arnes.si).

 

Še nekaj povezav:

https://www.nijz.si/sl/kako-obvladovati-stres-zmanjsati-obcutke-strahu-panike-in-zaskrbljenosti-zaradi-koronavirusa-covid

https://publikacije.wixsite.com/kristijanmuseklesnik/post/tesnoba-v-%C4%8Dasu-pandemije-kaj-jo-pospe%C5%A1uje-in-kaj-jo-pomirja?fbclid=IwAR12ziTLvhjEp28KtjjoI5umTJ67PyWoeh2bWu9MYSTnW7B_KvgWr3LWrqw

www.posvetovalnica.si

Dostopnost