Spoštovani!

 

Občina Brežice v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi, osnovnimi šolami, Policijsko postajo Brežice in prostovoljnimi gasilskimi društvi kot neobvezno obliko usposabljanja organizira usposabljanje prebivalcev občine za osebno in vzajemno zaščito s prikazovanjem temeljnih postopkov oživljanja z in brez defibrilatorja, z zunanjo masažo srca ter umetnim dihanjem po vseh krajevnih skupnostih občine Brežice, osnovnih šolah, Policijski postaji Brežice ter drugih organizacijah.

 

Ljudje velikokrat mislimo, da se nam ali našim bližnjim ne more zgoditi nič slabega. Da se slabo dogaja v filmih in drugim. Ali bi se v primeru srčnega zastoja pravilno odzvali in s tem rešili življenje svojemu otroku, zakonskemu partnerju, staršu ali drugemu? Mogoče tudi neznancu. Za preživetje obolelega so namreč ključne prve minute. Ali smo pripravljeni? Navadno se zgodijo nesreče in srčni zastoji nenadoma in brez opozorila ter nas običajno zatečejo nepripravljene. Ko nekdo umre in mu nismo znali pomagati si potem, ko je že prepozno, navadno očitamo svoje neznanje v trenutku potrebe. Večkrat je bilo zaradi neznanja življenje izgubljeno, ko bi bilo lahko ob pravilnem ter pravočasnem odzivu prisotnih rešeno oziroma ohranjeno.

 

Namen usposabljanja prebivalcev za pravilno izvajanje temeljnega postopka oživljanja je priprava na nepričakovano situacijo, ko bi lahko vsak občan v primeru nuje znal pomagati ter tudi rešiti življenje.

 

Predstavitev temeljnih postopkov oživljanja krajanom Velike Doline in drugim zainteresiranim bo izvedel višji svetovalec za področje zaščite in reševanja, Roman Zakšek, v sredo, 20. decembra 2017, ob 17:10 v avli OŠ Velika Dolina. Še pred tem, ob 17:00, pa vse krajane in vse zainteresirane vabimo na slavnostno predajo defibrilatorja, ki bo od tega dne naprej vsem na voljo pred vhodom v vrtec. Predaje se bo udeležil tudi župan občine Brežice.

 

Vljudno vabljeni!

Mojca Bregar Goričar,

ravnateljica

Dostopnost