V petek, 19. 11. 2021, smo na OŠ Velika Dolina izvedli naravoslovni dan z naslovom Telesno in duševno zdravje. Kljub temu da se je ravno v tem času večina oddelkov soočala s karanteno in delom na daljavo, smo bili pri izvedbi uspešni in ob skrbno zasnovanih delavnicah, pripravljenih ob mednarodnem dnevu strpnosti (16. 11.) s strani Izobraževalnega centra Eksena, razglabljali o pomenu pozitivnega odnosa do sebe in drugih.

Dan smo začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Medtem ko smo na črn kruh mazali maslo in med, pili mleko in hrustali jabolka, smo razmišljali o prednostih ter vrednosti lokalno pridelane in tradicionalne hrane. Naslednji dve šolski uri smo izvajali delavnice na temo telesnega in duševnega zdravja. Najprej smo razmišljali, kdaj je otrok zdrav. Svoje ugotovitve smo predstavili v obliki plakatov. Nato smo v roke vzeli telefone in fotoaparate ter se sprehodili po šolski okolici. Poiskali smo območja, ki se nam zdijo varna in srečna. Ugotavljali smo, kako bi lahko šolsko okolico naredili še varnejšo in srečnejšo za vse, razmišljali pa smo tudi o ukrepih za telesno in duševno zdravje v šoli. Tisti, ki smo bili ta dan doma, smo kotičke sreče iskali v svoji okolici. Zadnji dve šolski uri sta bili namenjeni delavnicam na temo strpnosti. V okviru slogana z drugimi ravnaj tako, kot si želiš, da bi drugi ravnali s tabo smo brali različna literarna dela, v katerih je obravnavana tematika strpnosti (Grdi raček, Pekarna Mišmaš, Pastirci, Potolčeni kramoh, Princeska z napako in Gimnazijka) in likovno ter pisno poustvarjali.

Po zaključenem naravoslovnem dnevu smo se drug od drugega poslovili z mislijo na lepo preživet dan in načrtom za skrb za zdravje svojega telesa in misli ter negovanje medsebojnih odnosov.

Dostopnost