V petek, 20. novembra, smo obeležili pomen zdrave in pristne slovenske hrane. Ob 10. obletnici praznovanja Tradicionalnega slovenskega zajtrka smo zaradi zapletenih epidemioloških razmer in ob upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja virusne bolezni covid-19 naravoslovni dan izvedli drugače kot v preteklih letih. Toda kljub razdalji nam je uspelo.

Dan smo pričeli z zajtrkom, ki je bil tokrat pripravljen kar v domačih kuhinjah. Veliko učencev je dan začelo s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolkom – tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

Drugo uro so učenci spoznavali pomen čebel ter prebirali zanimivosti o medu. Ravno Čebelarska zveza Slovenije je bila namreč pobudnica projekta Tradicionalni slovenski zajtrk.

Pozabili pa nismo niti na gibanje, saj je za zdrav življenjski slog potrebno poskrbeti tako s hrano kot tudi z gibanjem in izvajanjem športne aktivnosti. Učenci so se podali na sprehod po okolici, nekateri so kolesarili, rolkali, rolali, nekateri pa so telovadili kar v hiši.

Zadnji dve uri sta bili namenjeni pripravi uravnoteženega, okusnega in zdravega obroka. Mlajši učenci so skupaj s starši ustvarjali v kuhinji, se spoznavali s hrano in načinom priprave obrokov. Starejši učenci pa so nekateri tudi že sami zavihteli kuhalnice in pripravili odlične jedi.

Dan je bil razgiban, saj so bile dejavnosti zelo raznolike. Fotografije dokazujejo da smo dan izvedli uspešno. Učitelji smo se trudili, da smo učence vodili skozi dejavnosti, učenci pa so naloge (nekateri samostojno, drugi skupaj s starši) opravili zelo uspešno. Moramo priznati, da smo na naše učence zelo ponosni.

UTRINKI Z NARAVOSLONEGA DNE

Dostopnost