V ponedeljek, 26. 11. 2019, so imeli učenci 6.–9. razreda OŠ Velika Dolina kulturni dan Po poteh Ivana Cankarja. Zjutraj so se z učiteljicami spremljevalkami z avtobusom odpravili v Ljubljano. Pot nas je vodila v Narodno in univerzitetno knjižnico Ljubljana, obiskali pa smo tudi Mestni muzej Ljubljana. Skupno izhodišče ogledov v obeh hramih kulture sta bili razstavi, ki sta vsaka s svojega zornega kota želeli osvetliti življenje in delo našega največjega pripovednika Ivana Cankarja ter njegov edinstveni pomen v razvoju slovenske književnosti.

V Narodni in univerzitetni knjižnici Ljubljana so se učenci seznanili z arhitekturno podobo knjižnice in številnimi simboli, ki jih je Jože Plečnik vnesel v tempelj znanja in modrosti. Zanimivi predstavitvi arhitekturne zasnove največje knjižnice v Sloveniji je sledil ogled poučne razstave »Jaz sem Cankar – in to ti pove vse!«, ki osvetljuje Cankarjevo leto in spomin na njegov literarni in neliterarni opus v zakladnici slovenske književnosti in zgodovine. Učenci so si ogledali izbor Cankarjevih pisem, ki jih je naš pisatelj posvetil svoji ljubezni – Anici Lušinovi. Njegova pisma sodijo med najlepša ljubezenska pisma preteklega in sedanjega časa. Ob njih smo imeli priložnost prebirati še stare zapise na razglednicah in dopisnicah ter razmišljati o pomenu številnih pisateljevih citatov na stenah razstavnega prostora.

V Mestnem muzeju Ljubljana smo prehodili pot od pisateljeve rodne Vrhnike, v kateri so se izoblikovala prva hrepenenja, spoznanja in razočaranja. Sledili smo mu na poti njegovega odraščanja, šolanja in ustvarjanja. Spoznali smo njegove značajske poteze, njegov način življenja ter ogled razstave končali v zadnji sobi, kjer se je simbolično izteklo njegovo življenje.

Kulturno obarvan dan nam je ob zanimivi predstavitvi v Narodni in univerzitetni knjižnici ter v Mestnem muzeju Ljubljana hitro minil, sami pa smo ob slišanem sestavili literarni in neliterarni mozaik, ki tvori podobo našega največjega pripovednika in obenem uresničuje vzgojno-izobraževalne vsebine pri zgodovini in slovenščini.

Dostopnost