V Srbiji še dandanes živi veliko Slovencev, ki ohranjajo svoj jezik in kulturo na različne načine in so povezani v društva po vsej državi.  Pod okriljem Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS ter Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je zanje organiziran tudi pouk slovenskega jezika in kulture, ki ga izvaja več učiteljic. V Pančevu, kjer deluje Združenje Slovencev »Logarska dolina«, izvaja pouk slovenščine enkrat tedensko po dve uri na OŠ Đura Jakšić Milena Spremo, prav tako pa ima pouk slovenščine tudi na istoimenski šoli v bližnjem Kovinu, kjer si zelo želijo navezovati stike s slovenskimi šolami, da bi lahko imeli neposreden stik s slovenščino in Slovenci. Pred nedavnim smo se tako preko učiteljice slovenščine Rut Zlobec, ki prav tako že vrsto let poučuje slovenščino v Srbiji, povezali šolniki iz srbskega Kovina in slovenske Velike Doline in tako smo se pred dnevi odzvale vabilu in odpotovale proti Pančevu in Kovinu ravnateljica OŠ Velika Dolina Mojca Bregar Goričar, vodja Vrtca pri OŠ Velika Dolina Nataša Iljaž ter profesorici razrednega in predmetnega pouka Barbara Čerin in Nataša Jenuš.

V Pančevu sta nas izjemno toplo sprejela predsednik Združenja Slovencev »Logarska dolina« Josip Weber in njegova soproga Kristina, ki sta nam razkazala mesto in njegove znamenitosti ter simpatičen prostor Združenja, ki se nahaja kar v nekdanjem železniškem vagonu, kar ima svoj čar. Gospod Josip nas je spremljal na OŠ Đura Jakšić v Kovinu, kjer so nas vsi zelo gostoljubno sprejeli. Učenci so pripravili zelo lep kulturni program v slovenskem in srbskem jeziku, z ravnateljico šole Ivanko Momirov ter nekaj učiteljicami pa smo se zmenile za sodelovanje med šolama. Le-to se bo začelo letos jeseni, v novem šolskem letu, ko bomo na OŠ Velika Dolina in v njeni okolici gostili skupino učencev in učiteljev iz Kovina, skupina naših učencev in učiteljev pa bo predvidoma naslednjo pomlad šla v Srbijo.

V Kovinu so nas sprejeli tudi na tamkajšnji občini, saj obstaja želja tudi po tem, da bi se povezali širše, ne le na ravni šol.  Za prihodnje smo se torej dotaknili tudi tega, da bi v Srbiji predstavili brežiško občino (OŠ Velika Dolina spada vanjo), njene znamenitosti in  gospodarstvo, seveda pa velja tudi obratno. Tkanja novih vezi se namreč zelo veselimo oboji, Slovenci in Srbi, saj radi širimo svoja obzorja in bogatimo svoj vsakdan.

 

Nataša Jenuš, prof. slovenščine, OŠ Velika Dolina

 

 

 

 

Dostopnost